Wat te doen bij diarree?
Kalmeer de onrustige darmen
Diarree is heel vervelend, vooral als het onderweg optreedt. Maar meestal verdwijnt de diarree net zo snel als ze gekomen is. Lees hier hoe hygiëne, rust en drinken je kunnen helpen bij diarree.
Belangrijke dingen die je moet weten over diarree
- Bij diarree hebben we minstens drie keer per dag een zeer zachte of vloeibare stoelgang.
- Diarree wordt vaak veroorzaakt door virale of bacteriële infecties.
- Wie diarree heft verliest veel vocht en elektrolyten. Als het evenwicht niet wordt hersteld, bestaat het risico op inwendige uitdroging.
- Zorgvuldige hygiëne, voldoende rust en veel drinken bij diarree bevorderen het welzijn.

Wat is diarree eigenlijk?
Niet elke zachte of dunne ontlasting is hetzelfde als diarree.
We spreken van diarree wanneer:
- we minstens drie keer per dag ontlasting hebben
- we een zeer zachte of vloeibare stoelgang hebben
- het volume van de ontlasting verhoogd is
Diarree gaat vaak gepaard met buikpijn en winderigheid. Hoe ellendig je je ook voelt, acute diarree verdwijnt vaak snel. Maar het kan ook anders: Bij ernstige of chronische diarree kan ons lichaam uitdrogen (uitdroging) zonder de juiste behandeling.
Oorzaken van diarree
Diarree is een niet-specifiek symptoom dat bij veel verschillende ziekten en functiestoornissen voorkomt. Afhankelijk van de oorzaak kan de ontlasting een opvallende kleur aannemen of bloederig zijn. Veel voorkomende oorzaken van acute diarree zijn:
- Infecties met virussen of bacteriën
- Aantasting door schimmels of parasieten
- Voedselintoleranties
- Darmziekten (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn)
- Voedselvergiftiging
- Ontsteking van de blindedarm (appendicitis)
- Systemische ziekten (bv. hyperthyreoïdie)
- Medicijngebruik (bijv. antibiotica)
- Functionele stoornissen (bv. prikkelbare darm syndroom)
Wat mist mijn lichaam bij diarree?
Wie diarree heeft, verliest veel vocht en elektrolyten. Om precies te zijn, zouten en water. De dikke darm neemt geen minerale zouten meer op uit het voedsel en haalt geen water meer uit de ontlasting. Dan is het belangrijk om dit verlies snel in te halen. Anders kan het lichaam letterlijk uitdrogen.
Diarree bij baby's en peuters
Bij baby's en jonge kinderen kan diarree snel gevaarlijk worden. Het hoge vochtverlies kan leiden tot verlies van bewustzijn of een shock. Het is daarom raadzaam om in elk geval een arts te raadplegen bij de behandeling van zuigelingen en jonge kinderen. Moedig je kind aan om zoveel mogelijk te drinken. Ongezoete kamillethee of venkelthee zijn hiervoor geschikt.
Drink veel bij diarree
De eerste prioriteit is om veel te drinken. Bij diarree kun je het beste stilstaand water drinken of zelfs verdunde bouillon. Dit is bijzonder rijk aan mineralen.
Geschikte voeding bij diarree
Rijst, bananen, appels of beschuiten doen wonderen bij diarree. Deze voedingsmiddelen zijn bijzonder rijk aan elektrolyten en bevatten veel pectine. Dit bindt water, dat in het lichaam wordt vastgehouden, zodat de ontlasting stolt.
Goede hygiëne
In geval van diarree is goede hygiëne belangrijk om verdere verspreiding van ziekteverwekkers tegen te gaan. Het is belangrijk om regelmatig en zorgvuldig je handen te wassen. Ook in de keuken is hygiëne heel belangrijk, zodat er zich geen bacteriën kunnen vormen.
ELOTRANS® O.R.S. Plus bij diarree
Naast water verliest het lichaam ook elektrolyten tijdens diarree. Dit betekent dat ook zout moet worden aangevuld. Dit is waar elektrolytenoplossingen kunnen helpen. Elotrans® O.R.S. Plus compenseert zout- en waterverlies veroorzaakt door diarree.
Niet doen bij diarree
Er bestaat een mythe dat pretzelsticks en cola zouden helpen bij diarree. Maar deze combinatie brengt niet het gewenste effect. Wat nog steeds taboe is, lees je hier.
Koffie, cola en koolzuur bij diarree
Veel vocht drinken bij diarree is belangrijk, maar het hangt er ook vanaf wat we drinken. Koffie, sappen, frisdrank of alcohol worden afgeraden. De beruchte cola tegen diarree kan de symptomen zelfs verergeren door het hoge suikergehalte. Zelfs koolzuurhoudend mineraalwater verlicht de symptomen niet, hoewel het rijk is aan elektrolyten. Dit komt doordat het koolzuur het darmslijmvlies extra kan irriteren.
Winderigheid en vet voedsel
Winderigheid, vet of gekruid voedsel helpt niet bij diarree. Ze kunnen het spijsverteringskanaal extra belasten. In plaats daarvan wordt aanbevolen om maagvriendelijk te eten zonder veel vetten en vezels.
Medicijnen tegen diarree
Voordat je medicijnen neemt, moet je bedenken dat acute diarree in principe een verstandige reactie van het lichaam is en ervoor zorgt dat we ziekteverwekkers uitscheiden. Daarom moet het innemen van medicijnen tegen diarree eerst met de arts worden besproken.
Raadpleeg bij twijfel een arts
Soms hebben de klachten een onderliggende oorzaak, waardoor een bezoek aan de dokter noodzakelijk is. Als diarree langer dan drie tot vier dagen aanhoudt, als er bloed in de ontlasting zit, als er sprake is van hoge koorts, rillingen, hevige stuiptrekkingen of ernstige malaise, moet een arts worden geraadpleegd. Als peuters diarree hebben, kan een bezoek aan de dokter al na 24 uur zinvol zijn.